Начало arrow Знаете ли че? arrow Поленът /цветен прашец/

Намери продукт

Поленът /цветен прашец/

    Всички, които предпочитаме пушените колбаси, пържените картофки, сладкишите с крем, консервираната храна, месо със сланинка само ЗА 6 СЕДМИЦИ увреждаме цялата микрофлора в стомаха си. Ни­котинът, алкохолът и злоупотребата с лекарства доубиват стомашно-чревните микроорганизми.

    Само една чашка ракия или водка, бучка захар или таблетка анти­биотик може да нанесе съществена загуба на стомашната флора. Нару­шеното храносмилане, изразено чрез подуване на стомаха или чрез раз­стройство и запек, лошата миризма от устата или вонящите фекалии, проблеми с кожата или косата с обилен косопад - всичко това са приз­наци на разрушена чревна флора.

    Унищожен един свят, състоящ се от хиляди видове микроорганиз­ми, които са създадени толкова старателно! Това е същото като да ли­шиш гората от всичките й дървета, храсти, трева, цветя, мъх, от голе­мите и малки животни, а после даже да я залееш и с отровна киселина, -казва Клаус Обербайл в своята книга "Fit durch Vitamine" - Munchen, 1994 г. 

    И точно разваленият стомах с лошата храна водят до затлъстяване, което от своя страна е причина за неправилни диети, с които организ­мът допълнително се лишава от ценни хранителни съставки.

    Ето защо здравата чревна флора е от особено значение за доброто здраве, защото тя произвежда достатъчно количество витамини като В3, В5, Биотин, Холин и др. Здравата чревна флора представлява бастион по пътя на причинителите на болести. Едновременно с това тя произ­вежда и витамин К, снабдява с енергия слузестата обвивка на стомаха. По този начин здравият стомашно-чревен тракт се явява едва своеоб­разна фабрика за витамини. Но за да може безчисленото множество на чревните бактерии да се справи със своите задачи, ние трябва да се хра­ним правилно с пълноценни продукти. Такива са неолющения ориз, картофите, зеленчуците, салатите, плодовете, млякото, кашкавала, яйцата, а така също нетлъстото месо, рибата и птиците. 

    Присъстват ли тези продукти често на нашата трапеза? И има ли нещо по-универсално, което да компенсира като хранителна стойност нашето меню и при проявена вече патология на храносмилателния тракт да помогне за неговото възстановяване?

    Цветният прашец "съвършена природна храна", вече 1000 го­дини снабдява хората с енергия и хранителни вещества.

    Цветен прашец, пчелен прашец или полен - няма значение как ще го наречем. Става дума за едно и също нещо.

    С думата "полен" се обозначава финия цветен прашец, който в зависимост от цвета на растението е различно оцветен. Зрънцата цве­тен прашец са носители на наследствена информация на растенията.

    В полена е събрана изключителната сила на живота. Пчелите събират цветен прашец и с помощта на ензими го прев­ръщат в храна. В сравнение с другите пчелни продукти съдържа най-голямо ко­личество витамини, белтъчини с ценни заменими и незаменими ами­нокиселини, минерални соли, минерали, ензими и коензими, мастни киселини от растителен произход, въглехидрати.

    Разнообразният му състав и високата биологична стойност на съдържащите се в него хранителни вещества дават основание той да се използва като ценна добавка в храната на децата и възрастните. 

    Приет самостоятелно, в комбинация с другите пчелни продукти или като компонент на общите профилактични средства (чай, мляко, плодови и зеленчукови сокове) той е много подходящ за преболедувалите, изтощените и занимаващи се с тежък физически и умствен труд хора.

    Антибиотичният му ефект, особено по отношение на развитието на болестотворни бактерии в червата - причина за стомашно чревни заболявания и инфекции на бъбреците, заслужено му носят славата на "страж на стомашно-чревния тракт". Това му отрежда особено място в профилакгшаиа на сдгущенията на чревната флора (дисбактериоза) от медикаментозен произход или вследствие на различни заболявания. При лечение с обичайните антибиотици той се оказва мощен фактор за защита против настъпващата дисбактериоза.

  Прашецът притежава експериментално и клинично доказан сти­мулиращ ефект върху регенерацията особено на чернодробната тъкан. Това го прави изключително ценен за преболедували от хепатит. Той се прилага след чернодробни операции и при сърдечно болни със разстроен черен дроб.

    Изразеният анаболен (градивен) ефект на пчелния прашец има значение за профилактиката на физически и психически изтощения организъм, при забавен растеж на децата и пр. Ларвите на пчелите, хранейки се с цветен прашец, увеличават теглото си 1500 пъти за 6 дни! Съдържащите се в прашеца хормони (установени през 1957 г.) проявяват биостимулиращо действие върху жлезите с вътрешна сек­реция. Във връзка с това пчелният прашец е подходящ за профилак­тика на хипертрофията на простатната жлеза у мъжете и на климактерични смущения у жените. Трябва да се има предвид, че профилак­тиката трябва да бъде дългосрочна и далечна. При съществуващ вече аденом (бучка) на простатата помага при нейното лекуване.

    Забавя симптомите на стареене.

    Може да се прилага профилактично за предпазване от мозъчна и генерализирана атеросклероза при възрастни и предразположени бла­годарение на това, че гой е в състояние да влияе благотворно на еластичността на кръвоносните съдове.

    Той може да се прилага самостоятелно или с други пчелни про­дукти (пч. млечице, прополис, мед) с противосклеротичен ефект. Раз­бира се, за да бъде профилактиката ефективна, тя трябва да бъде своевременна.

    при диабет.

    Правилната и дълготрайна употреба помага при лечението на алергии.

    Единствено внимателни трябва да бъдат хората, които страдат от сенна хрема или имат     повишена чувствителност към някои храни.

    Прашецът е особено богат на белтъчини, витамин А и каротин.

    притежават структурна (изграждаща) роля, участ­ват в обмяната на веществата и хормоните, в имунната регулация и т.н.

    Изключително важни са т. н. "незаменими аминокиселини", кои­то организмът не може да синтезира самостоятелно. Но нека се има предвид при съставяне на менюто, че в количества, по-големи от необходимите, белтъчните вещества претоварват обмяната на вещест­вата (храносмилането, черния дроб, бъбреците) и способства за раз­витие на подагра, ревматизъм, астма, възбудителни неврози и други болестни състояния.

    А витамин А участва в регулиране състоянието на кожата и ли­гавиците, на очите и на някои жлези с вътрешна секреция, подпомага растежа у децата. Специално растителният витамин А (бета-каротинът) има и антиоксидантно (включително противотуморно и антирадиационно) действие. Съчетанието на каротина с натурални растителни масла повишава неговата усвояемост от организма.

    Може да се докаже, че в полена се съдържат повече от 100 раз­лични биологично активни съединения.

    Изключително средство за укрепване на организма след прека­рани вирусни заболявания и в борба срещу стреса.

    Той е много важен при храненето на децата, защото осигурява и. ускорява правилния растеж, предпазва от анемия! 

    Превъзходен продукт от градината на Създателя, който потвър­ждава тезата на Хипократ: "Нека нашата храна бъде нашето лекарст­во и нашето лекарство - нашата храна."

 

 

Вашата поръчка

Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.